Le Coteau de l'Herm

Le Coteau de l'Herm

 

Locatie

Le Coteau de l'Herm
F-24580 Rouffignac
tel +33 681 225 459
mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.naturisme-dordogne.com

 

Waarom Le Coteau de l'Herm ?

Wie een echte vrijbuitersvakantie wil, lui/bezig of allebei, vol zon en verkoelende schaduw, in een prachtig heuvelland – hier vriendelijk, daar woest – met schitterende vergezichten en sprookjesachtige dalen en zo dun bevolkt dat de mensen er vriendelijk voor elkaar zijn gebleven, met een geschiedenis die letterlijk zo oud is als de mensheid zelf en die daarvan royaal de sporen heeft nagelaten: wereldberoemde prehistorische grottekeningen, Romeinse ruïnes, gave middeleeuwse stadskernen waar je je eeuwen terug waant, even oude pittoreske dorpskerkjes, her en der een weelde aan kastelen met hun intrigerende geschiedenis, soms in volle glorie en prachtig ingericht, soms vervallen tot ruïne, maar altijd imponerend;
Wie van korte of lange wandeltochten houdt waar je jezelf nog ongestoord deel van de groene omgeving kunt voelen;
Wie er met de fiets op uit wil langs fietsvriendelijke weggetjes door uitgestrekte bossen, langs glooiende weiden en steile rotswanden, over heuvelkammen waar vandaan je mijlen ver over de Périgord kunt turen, door dorpjes waar de parasolbomen wachten voor een koele dronk;
Wie houdt van lekker eten in gezellige restaurantjes waar soms de chef-met-schort zelf je nog bedient, van goede wijn en fameuse delicatessen als cèpes, echte truffels, foi gras, confit de canard of gesier de volaille;
Van een terrein waarop je hele dagen lekker in je niksje kunt spelen, liggen bruinen, wandelen, genietend van de zon, een boek, het magnifieke uitzicht overal, de overdonderende kleuren bij zonsondergang, de sterren die hier schitteren als in de tropen, of van elkaar;
Die komt naar Frankrijk, naar Dordogne / Périgord, naar naturistencamping Le Coteau de l’Herm!

 


Wat is Le Coteau de l’Herm voor een camping?


Le Coteau de l’Herm is een prachtige naturistencamping, 8 ha groot, gelegen 150 km pal ten Oosten van Bordeaux in het Département Dordogne, het oude graafschap Périgord, met als hoofdplaats de meer dan 2000 jaar oude stad Périgueux, in de Romeinse tijd Vesona hetend. De naturistencamping, precies halverwege Périgueux (ca. 25 km) en het middeleeuwse stadje Sarlat, ligt midden in de groene natuur van de Périgord Noir op de top en zuidflank van een heuvel met bovenop bos en daaronder naast bos drie grote weiden. Het kampeergedeelte, zo’n 1½ ha, heeft 50 ruime staanplaatsen, elk meer dan 100 m2, deels in de volle zon (al heeft vrijwel elke kampeerplaats ook een schaduwplekje), deels onder de bomen of half beschaduwd, vrijwel allemaal met panoramisch uitzicht over het dal en/of de heuvels verderop. De rest van het terrein, slechts voor een klein deel ondoordringbaar bos, is naturistisch wandelgebied langs slingerende bospaden en over zonneweiden.


Flora en fauna


Het naturistenterrein ligt in een gebied met een zeer rijke flora en fauna. Bij een recente flora-en fauna inventarisatie op en in de omgeving van het naturistenterrein werden niet minder dan 358 plantensoorten gevonden (o.a. 18 orchideeënsoorten), 248 daarvan (8 orchideeënsoorten) op het terrein zelf. Van de 76 vogelsoorten werden er 64 op het terrein zelf gezien; daarbij waren 13 roofvogels waaronder de rode en de zwarte wouw en de oehoe. Een in Nederland uiterst zeldzame vogel als de hop, met zijn karakteristieke kuif, is hier algemeen. Zo ook verschillende reptielensoorten (couleuvre, hagedissen), padden, grote en kleinere salamanders. Wilde zoogdieren als vossen, reeën, herten, everzwijnen en steenmarters zijn bekende verschijningen, ook op het naturistenterrein, maar mijden de kampeerdrukte.
Van de vele kevers en vlinders zijn het vliegend hert en de kolibrievlinder, die met zijn lange snuit tijden lang als een kolibrie schijnbaar roerloos voor een bloem kan blijven hangen, de meest opvallende insecten.

Accomodaties


Caravan.


Op het schaduwrijke deel van het terrein, op minder dan 50 m afstand van het sanitair blok, is een comfortabele caravan voor 1 of 2 personen te huur met eigen toilet en ruime voorluifel en voorzien van alles wat nodig is voor een aangenaam verblijf.


Comfortabele chaletjes.


Op het mooiste plekje van het naturistenterrein, op 30 à 40 m van het sanitair blok, staan twee volledig ingerichte rustieke chalets, met een prachtig uitzicht op de omgeving. De chalets liggen heerlijk rustig en zijn geschikt voor maximaal 3 personen. De chalets worden compleet verhuurd: er is een 2-persoonsbed met nachtkastjes en, indien gewenst, een opvouwbaar 1-persoonsbed; verder een koelkast, electr. koffiezetapparaat, 2-pits gaskookplaat op een gesloten keukenkastje met alles wat nodig is om lekker te koken, eten en drinken, aanrechttafeltje, eettafel met 4 stoelen, dresssoir, hang-legkast, ventilator; en voor buiten op het terras twee parasols en twee ligstoelen.Een watertapkraan bevindt zich op enkele meters van de chalets.


Omgeving


Het departement Dordogne (oude naam van vóór Napoleon: Périgord), in het bijzonder het Z.O. deel, Périgord Noir, met het prachtige middeleeuwse stadje Sarlat als hoofdplaats, is een schitterende streek, zowel landschappelijk als cultureel en historisch. Vlakbij de camping zijn – met de kasteelheer zelf als gids – de stenen restanten (nog volledig intacte traptoren, imposante schouwen, oubliette) te bezichtigen van het beruchte Château de l’Herm, dat als décor diende voor de eind-19e-eeuwse roman van Eugène Le Roy “Jacquou le Croquant“, die later is verfilmd, en die door de herhaalde uitzending van die film op de nationale Franse TV, landelijke bekendheid kreeg..
Op een paar km afstand ligt Rouffignac, een gezellig dorp met terrasjes, cafés, een paar restaurants, winkeltjes, een supermarkt, en een zondagochtendmarkt waar de mensen uit de omgeving hun wijnen, worsten, vis, foie gras, kazen, noten, groenten, fruit en bloemen verkopen. In de zomer is er elke woensdag ook een gezellige avondmarkt waar van alles te koop, en ook te consumeren is.
Vlakbij zijn ook de beroemde prehistorische grotten met unieke wandschildeningen van de Cro-Magnon mens te bezichtigen (Lascaux, Rouffignac, enz), betoverende druipsteengrotten, puur middeleeuwse stadskernen (o.a. Périgueux, Sarlat, Bergerac), schilderachtige dorpjes, oude kerkjes en een keur van prachtige kastelen (Heautefort, Losse, Eyrignac met fraaie franse tuinen, Puymartin en vele andere).
In de naaste omgeving zijn een groot aantal prachtige wandelroutes (boucles) uitgezet. De Grande Randonnée 36 loopt nagenoeg langs de camping. Met eigen fiets (minimaal 21 versnellingen) of huurfietsen (op de camping te huur per halve dag of langer) zijn schitterende kortere of langere fietstochten te maken, al dan niet aan de hand van door ons verstrekte routebeschrijvingen.

Wie van kanoën houdt kan voor kortere of langere tochten (tot tochten van meerdere dagen, de kanoverhuurder zorgt voor het noodzakelijke vervoer naar de start of het terugbrengen vanaf de eindbestemming) terecht op tal van plaatsen langs de rivieren de Dordogne en de Vézère.
Ander sporten die in de naaste omgeving kunnen worden beoefend zijn: paint-ball (overkant), tennis (2 km), paardrijden ( 8 km), golf (9-holes op 4 km, grote golfbanen op 20 en 30 km) en een “acrobatenpark” (klauterparcours tussen de boomkruinen) op 12 km afstand.
Voor wie eens lekker lui van het landschap wil genieten, hebben we een bijzondere attractie: gezellige tochtjes per calèche in de naaste omgeving tegen een redelijke prijs hier.

 

 

Voordeel FBN-kaart:

bij boeking van 3 weken in juli en augustus 20% korting in de derde week.