Wat is naturisme?

Wat is naturisme? Of nudisme?


Zich vragen stellen is normaal, daar hoef je niet mee in te zitten.

Teveel vragen stellen kan je nooit, en domme vragen bestaan niet. Hieronder vind je enkele van de meest gestelde vragen.

Heb je er nog meer, aarzel dan niet om ze ons te bezorgen.

Misschien komt jouw vraag dan ook op deze pagina.


Is naturisme eigenlijk wel iets voor jou? Ja!!!


Naturisme is een manier van omgaan met elkaar, je omgeving en de natuur. Dat betekent onder andere dat je respect voor elkaar hebt en voor de natuur.

Naturisten houden in hun levensstijl de ‘5R’s in gedachten:


Respect

Rust

Ruimte (letterlijk en figuurlijk)

Relatie

Reinheid

Meestal treffen naturisten elkaar op campings en verenigingsterreinen, naaktstanden en tijdens de activiteiten die de FBN organiseert.

Daarbij zijn we zoveel mogelijk bloot omdat bloot zijn een groot gevoel van vrijheid geeft. Ook zijn we dan als gelijken onder elkaar, uiteraard zonder enige sexuele bijbedoelingen.

Voel je je dan niet belachelijk in je blootje?

Nee, want het gaat bij naturisten om de persoon. Je persoonlijke uitstraling bepaalt wie je bent en niet je zwembroek of bikini.

Je kijkt niet naar elkaars naakt, hoewel je de eerste keer dat je uit je kleren stapt het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt. Dat dat niet waar is, weet je als je er na een paar minuten ‘door’ bent.

Sterker nog, eerder het tegendeel is waar. Als je een tijdje op een naturistenterrein verblijft, zal je je bekeken voelen als je je niet ontkleedt.

Je zult merken dat je onder naturisten minder wordt bekeken dan onder textielrecreanten. Dus kun je, ongeacht je figuur, zonder gêne uit de kleren.

Bloot is heel gewoon. Daar winden wij geen doekjes eh … kleren om.

 

Is naturisme alleen voor jonge mensen met mooie strakke lijven?


Neen! Naturisme is voor alle leeftijden. We ‘kijken’ niet naar wat een mooi lijf is of niet. Daar word je niet op beoordeeld. Het gaat immers om de persoon.

We hebben ook veel leden die de 50 zijn gepasseerd. Dus we hebben niet alleen ‘jonge, strakke’ lijven in ons ledenbestand.


Is bloot zijn verplicht bij naturisme?


Of bloot verplicht is, hangt er van af waar je bent. Als je op een naaktstrand of een gebied voor naaktrecreatie gekleed rondloopt, kunnen blote mensen zich daaraan storen.

Op campings verschilt de opvatting over naakt-zijn van terrein tot terrein. In het algemeen kun je zeggen dat bloot lopen gewenst is zodra de temperatuur dat toelaat.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een T-shirt aantrekt over je verbrande schouders of als je een broekje aantrekt als je ongesteld bent.

Hoe kijken kinderen tegen al dat bloot aan?

Voor de allerkleinsten is het heerlijk naakt rond te huppelen, ontdaan van de dikke luier. Kinderen spelen ongedwongen bloot met elkaar.

Hoe ouder kinderen worden, des te belangrijker wordt de vraag of ze naturisme als iets natuurlijks blijven zien, zeker in de pubertijd.

Openhartigheid van de ouders heeft op dit vlak, net zoals op alle andere vlakken van de opvoeding, een onmiskende invloed op de ontvankelijkheid van kinderen op weg naar een gezond volwassen-zijn.

Wat als pubers weigeren bloot te gaan?


Naturisten zijn niet blind voor deze normale psychologische omstandigheid in de ontwikkelingsfase naar volwassenheid.

Honderd jaar naturisme leert echter dat de meeste naturistische kinderen op dit punt geen enkel probleem ervaren. Want we merken dat ze sneller vertrouwd zijn met de veranderingen van hun eigen lichaam.


 

Trekt een naturistenterrein geen mensen met verkeerde intenties aan?


Mensen met ‘onfrisse’ ideeën kom je overal tegen. Dus zullen ze waarschijnlijk ook wel bij ons voorkomen, net zoals in je eigen omgeving.

Bij ons zullen ze met hun opvallend gedrag wel vlugger worden opgemerkt. Ook voor kinderen is afwijkend gedrag goed herkenbaar.


Ik denk dat ik een erectie krijg bij het zien van zo veel bloot!


Bij ‘ons’ blijft niets meer aan de verbeelding over. ‘Samen bloot zijn’ is een natuurlijke ontwapende en bevrijdende kracht. Bij naturisten werkt bloot niet erotiserend en daarom heerst er geen erotische spanning.

Op een naturistenterrein of een naaktstrand zal je geen ‘hete sferen’ tegenkomen omdat wij bloot als iets normaals beschouwen. Wij koppelen bloot niet direct aan seks, dit tot grote teleurstelling van sommigen, die menen dat naturisme en seks van alles met elkaar te maken hebben.

Bang zijn voor een erectie is meer op zijn plaats op een ‘gekleed’ strand. Daar is het veel spannender omdat de kleine stukjes textiel nog wat aan de fantasie overlaten!

Mocht de uitzondering zich toch voordoen, geen paniek. Zet je neer en bedek je schoot met een handdoek. Als je weer rustig bent kan je gewoon verder zonder handdoek.


Waarom zijn er naturistenverenigingen?

Omdat je gezamenlijk meer kunt doen. Als er bijvoorbeeld een stuk grond wordt aangekocht of in pacht genomen, is dat financieel en praktisch beter op te brengen door een groep van mensen. Dat geldt ook voor voorzieningen, organisatie van activiteiten en onderhoud van het terrein.

Daarnaast geeft het lidmaatschap een hoop gezelligheid. Meestal wordt er van alles georganiseerd: van barbecue tot sportevenement.

Als naturist heb je via je lidmaatschap altijd een plek om naar toe te gaan. Niet iedereen heeft een tuin of balkon.

Hoe word ik naturist?


Ga eens naar een naaktstrand, een sauna of beter nog, neem eens contact op met één van de FBN verenigingen.

Elk jaar is er een ‘Open Dag’ waarbij alle poorten van alle naturistenverenigingen open gaan voor publiek. Dit jaar is dat zondag 26 mei.

Zo kom je andere naturisten tegen en kun je hen vragen naar hun ervaringen. Ook weet je dan of je je in je blootje op je gemak voelt.

Waar vind ik meer informatie over naturisme?


Via deze website kom je al heel veel te weten over het naturisme, verenigingen en (commerciële) naturistische campings & vakantiebestemmingen in binnen- en buitenland.

Wanneer je lid wordt van een vereniging wordt je ook automatisch lid van FBN.

Je ontvang dan van je vereniging regelmatig info door middel van een clubblad of emails die je op de hoogte houden van een ganse waaier aan naturistische activiteiten.

Verder melden de clubs ook hun evenementen op onze site. Deze zijn toegankelijk voor alle FBN leden. Zo krijg je een compleet overzicht waar je in de loop van het jaar terecht kan voor naaktrecreatie.


Benieuwd naar wat er leeft in het naturisme?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief