Naaktstranden

naaktstrand-bredene-2

Bredene is momenteel het enige naaktstrand in België, helaas…

Eerste naaktstrand aan de Belgische kust

Het eerste naturistenstrand van België werd officieel geopend op 1 juli 2001. Bredene is de eerste kustgemeente in België met een naturistenstrand.

Dankzij een goede samenwerking tussen de FBN en de gemeente kunnen naturisten een deel van het strand van Bredene gebruiken.

De ligging aan de voet van een beschermd duinenreservaat garandeert een zekere privacy.

Ook hier zorgen strandwachten in juli en augustus voor de veiligheid van de zwemmers.

In 2020 werd het naaktstrand van Bredene voor een jaar opgeschort om twee redenen:

  • Meer textielstranden beschikbaar voor een betere verdeling.
  • Zo kun je op hete dagen afstand houden op het naaktstrand.

De bufferzones zijn dus ook binnengevallen, wat niet echt nodig was, want laten we eerlijk zijn: deze bufferzones tussen textieltoeristen en naaktrecreanten zijn verouderd en dienen geen enkel doel. Textieltoeristen lopen ook langs de kust langs het naaktstrand. Zolang deze textieltoeristen zich enigszins normaal gedragen en niet gaan staren (wat ze in principe niet doen), vinden de naaktrecreanten het niet erg. Het naaktstrand is er immers al meer dan 20 jaar en er staan borden die dat aangeven, dus niemand gaat onbedoeld naar dat deel van het strand.

Wat we wel begrijpen is dat er op drukke, warme dagen tussen de 750 en 1.000 bezoekers op het kleine strand zijn en dat de afstand tussen de mensen alleen maar kleiner wordt. Een heel belangrijk gegeven in deze tijden.

2021: Naakte terugkeer naar Bredene:

Dit jaar zal het anders zijn. Iedereen kent de omstandigheden immers beter en we hebben nu enige ervaring met Covid en haar regels.
We zijn blij te kunnen zeggen dat het naaktstrand ook dit jaar weer open is voor naaktrecreatie (vanaf de zaterdag voor de paasvakantie tot en met de tweede zondag in oktober).
We vragen daarom iedereen om de richtlijnen te respecteren zodat we “ons stukje strand” kunnen behouden.

  • Laat geen afval rondslingeren: afvalbakken worden regelmatig geleegd, maar als ze vol zijn op drukke dagen: neem je afval mee naar huis.
  • Ga de duinen niet in: ze zijn beschermd gebied.
  • Respecteer de afstandsregels.
    En geniet vooral van de zon, de warmte en de wind op je huid!

Vergeet niet dat je ook de recreatiegebieden van de verenigingen kunt bezoeken. Deze liggen verspreid over heel België en zijn vaak dichterbij dan je denkt. Een duidelijke kaart is hier beschikbaar: KAART.

Korte nota over het politiereglement van de gemeente Bredene :

Artikel 6.1.4

Naaktheid is verboden op het strand of in de duinen buiten de grenzen van het naaktstrand. Naakt” betekent het dragen van textiel of andere kledingstukken of ornamenten die de geslachtsdelen niet volledig bedekken.

Het naaktstrand verwijst naar het strandgedeelte gelegen ten oosten van strandwachtpost 6 “Hippodrome”, vanaf ± 250 meter voor de grens met de gemeente De Haan tot aan de grenslijn, en dit bovendien van de zaterdag voor de paasvakantie tot en met de tweede zondag van oktober.